KL15 kuchnia letnia
KL 15 - kuchnia letnia, projekt budynku gospodarczego
Powierzchnia użytkowa | 16.88 m² |
Min. wymiary działki długość x szerokość | 10.15 x 12.30 m |
Dostępne technologie | murowana, szkieletowa |
Rzuty i przekroje
Rzut przyziemia
Nr | Nazwa | Pow. użytkowa [m²] | Pow. netto [m²] |
---|---|---|---|
1 | Pomieszczenie gospodarcze | 15.4 | 15.4 |
2 | WC | 1.48 | 1.48 |
Suma | 16.88 | 16.88 |
Dane techniczne
Powierzchnia użytkowa | 16.88 m² |
Powierzchnia zabudowy | 22.00 m² |
Powierzchnia kondygnacji netto | 0.00 m² |
Powierzchnia całkowita | 22.00 m² |
Kubatura | 86.37 m³ |
Kąt nachylenia dachu | 30° |
Wymiary budynku długość x szerokość | 5.30 x 4.15 m |
Wysokość budynku | 4.54 m |
Min. wymiary działki długość x szerokość | 10.15 x 12.30 m |
Dach | dwuspadowy |
Ilość pomieszczeń | 2 |
Opis i technologia projektu
KL 15 - kuchnia letnia, projekt budynku gospodarczego
PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY: Budynek gospodarczy, wolnostojący, parterowy, niepodpiwniczony.
PRZYZIEMIE: Pomieszczenie gospodarcze, wc.
FORMA ARCHITEKTONICZNA: Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,53m. Nowo projektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji.
KONSTRUKCJA: Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe:
Budynek zaprojektowano w technologii murowanej. Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy, ściany nośne spięte wieńcem W-1, dach dwuspadowy, oparty na więźbie o konstrukcji drewnianej.
FUNDAMENTY: Ławy fundamentowe o wymiarach 40x30cm wykonać z betonu C20/25 (B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho, ułożonych na podkładzie z chudego betonu gr. 10cm. Fundamenty zazbroić prętami Ø12 (stal A-III (34GS)), strzemiona Ø8 (stal A-I (PB240)). Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Do obliczeń zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowym podłoża równym 150kPa. Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Na ławach fundamentowych należy ułożyć izolację poziomą z dwóch warstw papy na lepiku. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Głębokość posadowienia i zbrojenie fundamentu należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.
W projektach rekomendujemy: produkty Porotherm, Koramic, Terca firmy Wienerberger; bramy, napędy i drzwi marki Hörmann; okna połaciowe VELUX; systemy ociepleń TermoOrganika; systemy grzewcze Viessmann.
Szczegóły dotyczące poszczególnych przegród znajdziesz we wpisie Technologie
Każdy z 6 egzemplarzy (3 projekty architektoniczno-budowlane i 3 projekty techniczne) zamówionego u nas kompletu dokumentacji architektoniczno-konstrukcyjnej z branżami jest zaplombowany. Więcej informacji o plombach znajdziesz tu - Dlaczego plombujemy dokumentację?
By upewnić się, czy projekt pasuje do warunków zabudowy Twojej działki lub do wytycznych planu miejscowego zamów rysunki szczegółowe (pod rzutem) oraz przedstaw je lokalnemu projektantowi adaptującemu (możesz skorzystać z pomocy naszych przedstawicieli).
Zestawienia materiałów
Technologia murowana tradycyjna | |
Stal | 346.97 kg |
Drewno | 1.178 m³ |
Dach | 39 m² |
Kosztorys orientacyjny brutto
Stan zerowy | 5672 zł |
Stan surowy | 12478 zł |
Roboty wykończeniowe wewnętrzne | 7905 zł |
Roboty wykończeniowe zewnętrzne | 3297 zł |
Instalacje i przyłącza | 6097 zł |
Suma | 35448 zł |
Podobne projekty
KL17 kuchnia letnia/ bud. gospodarczy ROD35
KL16 szkielet drewniany kuchnia letnia/bud. gospodarczy ROD25
KL16 kuchnia letnia/bud. gospodarczy ROD25
KL15 szkielet drewniany kuchnia letnia
KL15 kuchnia letnia
KL7 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy
KL6 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy