KL16 kuchnia letnia/bud. gospodarczy ROD25
KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy
Powierzchnia użytkowa | 16.33 m² |
Min. wymiary działki długość x szerokość | 10.45 x 12.60 m |
Dostępne technologie | murowana, szkieletowa |
Rzuty i przekroje
Rzut przyziemia
Nr | Nazwa | Pow. użytkowa [m²] | Pow. netto [m²] |
---|---|---|---|
1 | Pom. gospodarcze | 9.67 | 9.67 |
2 | Pom. pomocnicze | 4.39 | 4.39 |
3 | WC | 2.27 | 2.27 |
Suma | 16.33 | 16.33 |
Dane techniczne
Powierzchnia użytkowa | 16.33 m² |
Powierzchnia zabudowy | 24.92 m² |
Powierzchnia kondygnacji netto | 16.33 m² |
Powierzchnia całkowita | 24.92 m² |
Kubatura | 97.93 m³ |
Kąt nachylenia dachu | 30° |
Wymiary budynku długość x szerokość | 5.60 x 4.45 m |
Wysokość budynku | 4.59 m |
Min. wymiary działki długość x szerokość | 10.45 x 12.60 m |
Dach | dwuspadowy |
Ilość pomieszczeń | 3 |
Opis i technologia projektu
KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy
Projekt powstał jako budynek gospodarczy do realizacji na rodzinnych ogródkach działkowych. Można go użytkować jako domek rekreacji indywidualnej o programie użytkowym budynku gospodarczego lub przykładowo jako skład na narzędzia ogrodnicze, drewno, obiekt służący przechowywaniu i magazynowaniu przedmiotów towarzyszących codziennej obsłudze domu i działki.
PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY: Budynek gospodarczy, wolnostojący, parterowy, niepodpiwniczony.
PRZYZIEMIE: pomieszczenie gospodarcze, pomieszczenie pomocnicze, WC.
FORMA ARCHITEKTONICZNA: Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,59m. Nowoprojektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji.
KONSTRUKCJA: Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe:Budynek zaprojektowano w technologii murowanej.Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy zazbrojone konstrukcyjnie, ściany nośne w układzie mieszanym spięte wieńcem W-1, dach dwuspadowy oparty na więźbie o konstrukcji drewnianej.
FUNDAMENTY: Fundamenty wykonać z betonu C20/25 (B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho, ułożonych na podkładzie z chudego betonu gr. 10cm. Fundamenty zazbroić prętami Ø12 (stal A-III (34GS)), strzemiona Ø8 (stal A-I (PB240)). Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Do obliczeń zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowym podłoża równym 150kPa. Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj
i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Na fundamentach należy ułożyć izolację poziomą z dwóch warstw papy na lepiku. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Głębokość posadowienia i zbrojenie fundamentu należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.
W projektach rekomendujemy: produkty Porotherm, Koramic, Terca firmy Wienerberger; bramy, napędy i drzwi marki Hörmann; okna połaciowe VELUX; systemy ociepleń TermoOrganika; systemy grzewcze Viessmann.
Szczegóły dotyczące poszczególnych przegród znajdziesz we wpisie Technologie
Każdy z 6 egzemplarzy (3 projekty architektoniczno-budowlane i 3 projekty techniczne) zamówionego u nas kompletu dokumentacji architektoniczno-konstrukcyjnej z branżami jest zaplombowany. Więcej informacji o plombach znajdziesz tu - Dlaczego plombujemy dokumentację?
By upewnić się, czy projekt pasuje do warunków zabudowy Twojej działki lub do wytycznych planu miejscowego zamów rysunki szczegółowe (pod rzutem) oraz przedstaw je lokalnemu projektantowi adaptującemu (możesz skorzystać z pomocy naszych przedstawicieli).
Zestawienia materiałów
Technologia murowana tradycyjna | |
Stal | 285.18 kg |
Drewno | 2.28 m³ |
Dach | 44.6 m² |
Kosztorys orientacyjny brutto
Stan zerowy | 5487 zł |
Stan surowy | 12071 zł |
Roboty wykończeniowe wewnętrzne | 7647 zł |
Roboty wykończeniowe zewnętrzne | 3189 zł |
Instalacje i przyłącza | 5898 zł |
Suma | 34293 zł |
Podobne projekty
KL17 kuchnia letnia/ bud. gospodarczy ROD35
KL16 szkielet drewniany kuchnia letnia/bud. gospodarczy ROD25
KL16 kuchnia letnia/bud. gospodarczy ROD25
KL15 szkielet drewniany kuchnia letnia
KL15 kuchnia letnia
G44 szkielet drewniany budynek gospodarczy bez bramy
G326 szkielet drewniany budynek gospodarczy